Tekirdağ, pek çok bakımdan seyahat severleri etkileyecek birikime sahip. Kentte, değerli insanların evlerinin dönüştürüldüğü müzeler, Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılar, antik kentler, mesire yerleri, plajlar ve doğal güzellikler bulunuyor. Kentin müzeleri, Rakoczi Müzesi, Namık Kemal Evi başta olmak üzere, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi de oldukça zengin bir koleksiyon barındırıyor. Çoğu Osmanlı dönemine ait tarihi camilere ev sahipliği yapan Tekirdağ’da, mimari açıdan görülmeye değer olan Eski Camii, Orta Camii, Rüstempaşa Camii, Mirliva Hüseyin Paşa Camii en çok ziyaret edilenlerden eserler arasında.

Bizans döneminden kalma bir yapı olan Çorlu Kalesi, Şarköy’e yaklaşık 20 km mesafede bulunan Hora Feneri, halk plajlarının ve turistik tesislerin yoğun olduğu Kumbağ, üzümü, şarabı ve doğal güzellikleri ile ünlü Şarköy, yazlık mekanları ile bilinen Marmara Ereğlisi, küçük ve sıcak bir tatil beldesi olan ve keyifli denizi ile pek çok ziyaretçi ağırlayan Eriklice, anıt ağaçları, yemyeşil doğası ve üzümleri ile ünlü Uçmakdere, yaşlı iğde ağaçları ile bilinen İğdebağlar bir Tekirdağ seyahatinde mutlaka görülmesi gereken adresler.

1. Rüstem Paşa Külliyesi

Rüstem Paşa Külliyesi’nin camii, hamam, bedesten, medrese ve kitaplık bölümü günümüzde de varlığını sürdürüyor. Rüstempaşa Külliyesi içinde en belirgin yeri tutan Rüstempaşa Camii, 1553’te Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından denize hâkim bir tepe üzerinde Mimar Sinan’a yaptırılmış.

Caminin 30 metre doğusunda bulunan medrese 1880’de harap olunca üzerine ahşap bir okul kurulmuş. Caminin batısında yer alan ve 6 kubbeli, dikdörtgen planlı bir yapı bedesten ise son yıllarda onarılan ve külliyenin camisi ile birlikte sağlam olarak görülebilen kısımlarından. Diğer yandan Rüstempaşa Camii’nin doğusunda, 1988’de yapılan bir de çarşı yer alıyor. 49 dükkândan oluşan bu çarşıda alışveriş yaparken külliyenin dönem özelliklerini yansıtan mimarisini de inceleyebilirsiniz.

2. Rakoczi Müzesi ve Tarihi Tekirdağ Evleri


1720-1803 yılları arasında Türk misafirperverlik ve dostluk anlayışının güzel bir örneğini ortaya koyan Rakoczi Müzesi, 18.yüzyılın başlarında Macar Bağımsızlık Hareketi’nin önderi II. French Rakoczi ve taraftarlarının Avusturya ile yaptıkları savaşta yenilgiye uğramaları üzerine Padişah III. Ahmet’in, Rakoczi ve taraftarlarını Tekirdağ’da yerleştirdiği yer. 1735’ten ölümüne dek bu evde ikamet eden II. French Rakoczi’nin ölümünün ardından aslına uygun restore edilerek müze haline getirildi. Geleneksel bir Türk evi olan yapı, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olmasının yanı sıra, Rakoczi’nin kullandığı ve kendi yaptığı eşyaları da barındırıyor.

Tekirdağ şehir merkezinde, kentsel sit alanı içerisinde yer alan Tarihi Tekirdağ Evleri, 350 tescilli sivil mimarlık örneği yapıdan oluşuyor. Birbirinden şirin evlerin arasında kaybolabilir, fotoğraf sanatına meraklıysanız çok güzel kareler yakalayabilirsiniz.

3. Namık Kemal Evi ve Namık Kemal Heykeli


Büyük şair Namık Kemal’in 1840’ta Tekirdağ’da doğduğu ve günümüzde müze olarak düzenlen evi, Namık Kemal Evi olarak hizmet veriyor. Yakın çevresindeki eski Tekirdağ evleri de örnek alınarak, Tekirdağ Namık Kemal Derneği tarafından 1993’te restore edilen Namık Kemal Evi’nde, şairin eşyalarının yanı sıra, Namık Kemal hakkında yazılmış eserler de sergileniyor.

Namık Kemal Heykeli ise merkezde yer alan hükümet binasının karşısındaki parkın içerisinde yer alıyor. Namık Kemal’in anısına 1949’da yaptırılan anıtta, “Kemal’in feryadı vatanperver hanesinin tesiri beliği sayesinde vatan bugün kâmurandır. Senin ruhunda ey vatanın büyük evladı ebediyen şâdandır” yazıyor.

4. Uçmakdere


Uçmakdere, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinin şirin bir mahallesi. Ganosların koynunda her mevsim kuşandığı renkleriyle ayrı güzellikler sunan Uçmakdere’de, ziyaretçileri asırlık çınar ağaçları, lagün ardına doğru uzanan vadi boyunca şırıldayan dere yatağı, baharda ıhlamur kokuları, sonbaharda üzüm bağları ve zeytin ağaçları karşılıyor.

Bakacak Tepe’ye doğru tırmanan sarı kantoron otlarının görsel bir şölen oluşturduğu bölgede Nişantepe mevkii 4 pisti ve 625 m yüksekliği ile yamaç paraşütü noktası olmasıyla da ünlü. Diğer yandan bir mübadil bölgesi olan Uçmakdere’nin taş merdivenli sokaklarında nostaljik bir geziye çıkabilir, Uçmakderelilerden ipek böcekçiliği, tütün üretimi ve şarap yapımı usullerini dinleyebilirsiniz.

5. Şarköy


Şarköy, denize paralel, Ganos Dağlarına dik, deniz ve dağın ortasında yer alan tepede tarihi ve eşsiz doğal güzellikleri içinde barındıran ender bir yapıya sahip. Dört bir tarafından tarih fışkıran Şarköy’de, her attığınız adımda tarihin tozlu sayfalarına ait buluntulara rastlamanız mümkün. Şarköy aynı zamanda 60 km’lik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun sahillerinden birine sahip.

Şarköy’ün antik kenti ve limanı, Helenistik, Roma ve Bizans döneminde kullanılmış ve özellikle de MS. 11.yüzyılda şarap üretimi ve ‘amphora’larıyla ünlenmiş bir yerleşimdi. Günümüzde ise Şarköy, eşsiz doğası, temiz havası ve tarihi güzellikleriyle akıllarda iz bırakan adres. Ihlamur ve adaçayı ile ünlü Şarköy’den mis kokulu bitki çaylarını tatmadan dönmeyin. Yine Şarköy sınırları içerisinde yer alan ve Türkiye’nin en kaliteli kirazlarının üretildiği yer olan Kirazlı’da ise, kiraz üretiminin yanı sıra sofralık üzüm ve zeytinde de önemli bir paya sahip.

6. Hora Feneri


Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine 20 km mesafede, Hoşköy’ün girişinde yer alan Hora Feneri, 1861’den bu yana aktif olarak kullanılıyor. 1861’de Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan tarihi Hora Feneri’nin yapımında kaynak kullanılmamış ve tüm bağlantıları vida ile birleştirilmiş. Tamamı ile demir bir yapıya sahip fener, farklı bir mimari yapıya sahip. Yüksekliği 20-25 m olan fener, kendi etrafında tam dönüşünü 20 saniyede tamamlayarak, bir dönüşünde dört kere çakıyor. Eskiden gaz lambası ile aydınlatılan fener, günümüzde elektrikle çalışıyor.

7. Eriklice Köyü


Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine bağlı bir köy olan Eriklice Köyü, tatil için İstanbul’a en yakın ve en şirin adreslerden biri. Küçük, sıcak ve sessiz yapısı ile Eriklice Köyü, kendine has bir yaşam tarzına sahip. Berrak denizi, temiz havası, nefis yöresel yemekleriyle Erikli, güzeller güzeli Şarköy’e 7 km ve Tekirdağ kent merkezine ise 94 km uzaklıkta bulunuyor.

8. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi


Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi’nin müze binası, 1927’de vali konağı olarak yapılarak 1977’de restore edilip müze haline getirildi. Tekirdağ ve civarında bulunan ve tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen yaklaşık 25 bin esere ev sahipliği yapan müzede, arkeolojik eserlerin yanı sıra 2 bine yakın da etnografik eser bulunuyor. Rakoczi Caddesi’nde yer alan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, kentin tarihi ve kültürel yaşamı hakkında oldukça zengin bilgiler içeriyor.

9. Tekirdağ’daki antik kentler


Tekirdağ’ın zengin antik geçmişi sayesinde kentte pek çok buluntu ve antik bölge yer alıyor. Bunların en önemlilerinden biri olan ve MÖ. 6.yüzyılda Samoslu kolonistler tarafından kurulan Bisanthe, antik kaynaklarda ve özellikle de Heredot Tarihi’nde deniz kıyısındaki en güzel kentlerden biri olarak geçiyor. Bisanthe’nin haricinde, Tekirdağ merkezinde yer alan başlıca antik kentlerden biri de Heraion Teikhos.

Bugünkü Marmara Ereğlisi ilçe merkezinde bulunan Perinthos, Ksenopohon’da Trak Kralı Seuthes’in kıyıdaki kentlerinden biri olarak bahsedilen Ganos, antik çağda denizcilerin, içinde sönmeyen ateşin bulunduğu rivayet edilen tapınağı barındıran Toronte ve M.S. 46 yılında Roma İmparatoru Cladius tarafından kurulan, emekli Roma askerlerinin yerleştirildiği antik yerleşim alanı Apri kentin en önemli antik bölgelerini oluşturuyor.

10. Malkara


Malkara, Tekirdağ’ın en güzel ilçelerinden biri. Muazzam manzarası ve yemyeşil doğasıyla Elmalı, kuruluşunda Rumların yaşadığı, Cumhuriyet’ten sonra ise Selanik’ten gelen mübadele göçmenlerinin yerleştiği şirin bir yer. Bizans dönemine ait Elmalı Kalesi’nin de bulunduğu Elmalı’da, Kuştepe ve Panayır mevkilerine doğa yürüyüşleri yapabilir, eşsiz bir Marmara ve Ege Denizi manzarası izleyebilirsiniz. Yine bir mübadil yerleşimi olan Yaylagöne’nin yanı sıra, taş evleri, bozulmamış doğal güzellikleri, kekik ve ıhlamur kokuları eşliğinde, yöresel lezzetleri ile siz doğa sevenlerle buluşmayı bekleyen Sarıpolat’ı da görmeden ilçeden ayrılmayın.

11. Saray


Muazzam doğasıyla etkileyici bir ilçe olan Saray’da yer alan Safaalan, Sultanlar Yolu doğa yürüyüş güzergahında bulunuyor. Nefis bir trekking adresi ve doğa severlerin buluşma noktası olan Safaalan’ın yanı sıra yine Saray ilçesine bağlı Bahçeköy ise, Tekirdağ’ın Karadeniz ile buluştuğu, doğal yaşamın sakinliğin ve suskunluğun adresi Kastro’ya (Çamlıkoy) ev sahipliği yapıyor. Flora ve faunasıyla çok özgün olan bu mekânda yeşil ve mavinin her tonu ile kucaklaşabilir, Laladere’de piknik yaparak, leziz alabalığın tadına doyabilirsiniz.

Güngörmez beldesi ise adını, etrafı gür ve yüksek ağaçlarla çevrili gün görmeyen bir su kaynağından alıyor. Galata Deresi’nin yakınlarında arkeolojik ve doğal sit alanı Güngörmez Mağaraları yamaçlarında meşe, gürgen, yabani kızılcık ağaçlarından oluşan ormanlar ve tarih öncesi çağlardan kalma, kaya sığınakları ve anıt mezarlar bulunuyor.

12. Çorlu Kalesi


Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin kuzeybatısında yer alan Çorlu Kalesi’nin MS 6. yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin ediliyor. Tarihi bir değere sahip olan Çorlu Kalesi’nin günümüze kadar yalnızca kalıntıları gelebilmiş. Bizans döneminde yapıldığı düşünülen kalenin doğu ve batısı, derin ve kuru dere yatakları ile çevrili. Kesme taş temeller üzerine moloz taş ve tuğladan duvarları örülen yapının sur duvarlarının yuvarlak kulelerle desteklendiği görülüyor.

Tekirdağ gezilecek yerler arasında ayrıca, Osmanlı dönemine ait tarihi yapılardan Rüstem Paşa Külliyesi’nin yanı sıra, aynı dönemin diğer önemli eserler arasında Orta Cami, Eski Cami, Hasan Efendi Cami, İnecik-İmaret Camisi, Hamami Mehmet Paşa Türbesi, Kırklar Türbesi, Sadi Baba Türbesi, Yalı Hamamı, İnecik-Erenler Hamamı ve birçok tarihi çeşme bulunuyor. Bunlardan başka Kurtuluş Anıtı, Namık Kemal Anıtı, Şehitler Çeşmesi Anıtı ve Hürriyet Abidesi, Tekirdağ’daki önemli tarihi eserlerden bazıları.

13. Süleymaniye Camii

14. Gaziköy

15. Güneşkaya Mağaraları

16. Herain Teikhos

17. Hora Feneri

18. Sarban-ı Ahmed Türbesi

19. Çamlıköy-Kastro Plajı

20. TEKİRDAĞ YAT LİMANI

21. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ